top of page

Behandeltraject

Voor het aanmeten van een gebitsprothese zult u een aantal keer bij ons in de praktijk moeten langskomen. Graag leggen wij u uit wat er tijdens deze behandelingen zal plaatsvinden.

Wij nemen de tijd voor U!

Hieronder staan de te nemen stappen vermeld bij het vervaardigen van een volledig kunstgebit. In veel gevallen kunnen wij delen van de behandeling met behulp van nieuwe digitale-technieken samenvoegen, waardoor een behandeltraject verkort kan worden. U wordt hierover geïnformeerd tijdens de eerste afspraak.

Eerste afspraak

Uw persoonlijke gegevens, uw medicijngebruik en gegevens over uw gezondheid worden genoteerd. Uw huidige prothese en uw mond worden nagekeken. In de meeste gevallen worden meteen de eerste afdrukken van uw boven- en/of onderkaak gemaakt.

Tweede afspraak

Op basis van de afdrukken die wij tijdens uw eerste afspraak hebben gemaakt, hebben wij speciaal voor u op maat gemaakte lepels vervaardigd. Met behulp hiervan worden de definitieve afdrukken van uw boven- en/of onderkaak genomen. Hiermee wordt gelijk de randlengte en de pasvorm van uw prothese vastgelegd.

Derde afspraak

Tijdens deze afspraak wordt bepaald hoe uw kaken ten opzichte van elkaar staan en hoeveel ruimte er in de mond is voor het kunstgebit. Ook wordt de kleur en vorm van de tanden en kiezen uitgezocht. Er wordt rekening gehouden met uw persoonlijke wensen. Indien u beschikt over foto’s van vroeger is het verstandig deze mee te nemen.

Vierde afspraak

We gaan nu bekijken of de tanden die wij samen hebben uitgezocht mooi in uw mond staan en of de kiezen goed op elkaar komen. De tanden staan op dit moment nog op een prothese van was, waardoor de pasvorm van de prothese nog niet optimaal zal zijn. Mochten er nog dingen gewijzigd moeten worden aan de prothese, dan kunnen wij in dit stadium nog wijzigingen aanbrengen. Wij raden aan om bij deze afspraak altijd iemand mee te nemen, die samen met u kan beoordelen of de prothese volledig naar wens is.

Vijfde afspraak

De prothese is nu in kunststof geperst en wordt in de mond geplaatst en op esthetiek, pijnplekken en spraak gecontroleerd. Een nieuwe prothese is in het begin wennen en dit gewenningsproces kan enkele weken duren. Wij vergelijken het ter verduidelijking wel eens met het dragen van nieuwe schoenen. Uw oude schoenen zijn al ingelopen en zitten als pantoffels, maar nieuwe schoenen kunnen in het begin nog wat strak zitten. Uw mond is echter veel gevoeliger dan uw voeten en daarom kan het even duren voor u volledig aan de nieuwe prothese gewend bent.

Zesde afspraak

Na één á twee weken na het plaatsen van de nieuwe prothese, kunt u bij ons terug komen voor een nacontrole. Wij kijken de mond dan nogmaals na op druk/pijnplekken en horen graag hoe de prothese u bevalt. Heeft u voor deze afspraak al last van pijnplekken, dan kunt u contact met ons opnemen en zullen we proberen u dezelfde dag nog in te plannen om uw klacht te verhelpen.

bottom of page